Show Info
© 2019 CRAFT | Engineering Studio

Bloomfield Hills Residence

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(event) { jQuery( '#example3_2577' ).sliderPro({ //width width: "100%", //height height: 500, //autoplay autoplay: false, autoplayDelay: 5000, arrows: true, buttons: false, smallSize: 500, mediumSize: 1000, largeSize: 3000, fade: false, //thumbnail thumbnailArrows: true, thumbnailWidth: 120, thumbnailHeight: 120, thumbnailsPosition: 'bottom', thumbnailPointer: true, centerImage: true, imageScaleMode: 'cover', allowScaleUp: true, startSlide: 0, loop: true, slideDistance: 5, autoplayDirection: 'normal', touchSwipe: [...] Details
Bloomfield_06_72_1200_Vhigh
Bloomfield_05_72_1200_Vhigh
Bloomfield_04_72_1200_Vhigh
Bloomfield_03_72_1200_Vhigh
Bloomfield_02_72_1200_Vhigh
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Bloomfield Hills, Michigan

The underground entertainment room was a key design feature for the Bloomfield Hills Residence.  Its structure is an exposed concrete flat dome that supports an outdoor patio above.  The flat dome relies on opposing concrete tension and compression rings separated by arching tapered concrete ribs.  The concrete ribs are integral with the slab which acts as the dome surface.  Contained within the concrete compression ring is a glass oculus that acts as a skylight directly above the pool area.  Within the oculus is a steel structure that mirrors the concrete structure surrounding it.  Flat steel stock is bent around its weak axis to create opposing steel tension and compression rings separated by plate steel ribs supporting the glass floor above.

(Image Credit:  Featured – Gene Meadows, Construction – Nathaniel Stanton)

* Structural Engineer: Nathaniel M. Stanton while working at Robert Darvas Associates