Show Info
© 2021 CRAFT | Engineering Studio

The Prow

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(event) { jQuery( '#example3_4251' ).sliderPro({ //width width: "100%", //height height: 500, //autoplay autoplay: true, autoplayOnHover: 'pause', autoplayDelay: 5000, arrows: true, buttons: false, smallSize: 500, mediumSize: 1000, largeSize: 3000, fade: true, //thumbnail thumbnailArrows: true, thumbnailWidth: 120, thumbnailHeight: 120, thumbnailsPosition: 'bottom', thumbnailPointer: true, centerImage: true, imageScaleMode: 'cover', allowScaleUp: true, startSlide: 0, loop: true, slideDistance: 5, autoplayDirection: [...] Details

The Prow-003
The Prow-001
The Prow-002
The Prow-004
The Prow-007
The Prow-005
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

The Prow

New York, New York

The Prow is a four-dimensional experiential LED light sculpture located within the three-story stair atrium of the Hudson Yards office of the Time Warner Corporation in Manhattan. This project was undertaken with Parallel Development who was charged with the development and fabrication of the piece. The structure of the installation relies on an ovular array of tensioned cables spanning the entire height of the stair lobby. Coupled continuous copper rods act as hangers for the weight of the sculpture as well as a power conduit for low voltage current. These rods support hundreds of stacks of individual rings of parallel silicon-based circuit boards with integrated LED lighting completing the sculptural form. Bracing the sculpture against lateral motion, the cables maintain a constant tension by using multiple polyurethane springs located within the base assembly designed to accommodate building movement.

(Image Credit: WarnerMedia)

Design Team: ESI Design and Parallel Development